Veelgestelde vragen aan PGBwerk

Hieronder zie je de meest gestelde vragen aan PGBwerk.com met het bijbehorende antwoord. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. Wij proberen jouw vraag dan zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Algemene vragen

 Financiële vragen

 Procedurele vragen

 Accepteren van een zorgaanvraag

 Facturatie & urenbriefje

 Wetgeving

Algemene vragen 

Krijg ik direct een antwoord als ik mij inschrijf?

Op het moment dat je het inschrijfformulier invult op onze site, gaan wij je gegevens verwerken. Je ontvangt van ons dan een bevestigingsmail. Je wordt direct gemaild zodra wij een zorgbehoevende gevonden hebben die bij jou in de buurt woonachtig is.

Garanderen jullie werk voor mij?

Helaas weten wij nooit van tevoren of er bij jou in de buurt een zorgaanvraag wordt ingediend die past bij wat jij kunt bieden. Wanneer er wel een zorgaanvraag bij jou in de buurt is, zullen we jou direct proberen te benaderen. Jij kunt dan zelf aangeven of je wel of niet beschikbaar bent voor de aanvraag.

Inschrijven voor een bijbaan in de zorg

Is er een minimale leeftijd om dit werk te kunnen doen?

Om aan het werk te gaan als PGB-werker moet je minimaal zestien jaar oud zijn.

Direct inschrijven

Aan welke eisen moet ik voldoen?

Je hebt geen diploma of opleiding nodig als je via ons aan het werk wilt. Je moet echter wel beschikken over verantwoordelijkheidsgevoel en je moet het leuk vinden om mensen van dienst te zijn die jouw hulp nodig hebben. Spontaniteit is belangrijk en je moet het niet vervelend vinden een praatje te maken met de zorgbehoevende. Voldoe je aan deze eisen? Dan kan PGB werk wel eens de perfecte (bij)baan voor jou zijn! 

Ik heb mij aangemeld, maar hoor nu niets van jullie...

Als je je correct aanmeldt, ontvang je van ons een e-mail ter bevestiging. Dit is het bewijs dat je gegevens juist zijn aangekomen.  

Zodra wij een zorgbehoevende in jouw regio hebben gevonden, nemen wij direct contact met je op. Als je behalve de bevestigingsmail van de inschrijving dus niets van ons hoort, betekent dit dat wij helaas nog geen zorgbehoevende in jouw omgeving hebben. 

Wat is een Persoonsgebonden Budget?

Mensen die zorg nodig hebben, kunnen in een aantal gevallen kiezen voor een Persoonsgebonden Budget (PGB). In dit geval krijgt men een vooraf afgesproken bedrag om uit te geven aan de zorg die hij of zij wenst. Het voordeel van een Persoonsgebonden Budget boven een erkende instelling die de zorg regelt, is dat men zelf zorgverleners en zorgactiviteiten kan kiezen. Op deze manier heeft men meer controle over de zorg die hij of zij ontvangt. Een nadeel kan zijn dat men zelf actief op zoek moet gaan naar zorgverleners en dat men zelf de boekhouding moet bijhouden. Het bedrag dat iemand via het Persoonsgebonden Budget ontvangt, kan onder andere uitgegeven worden aan ondersteunende begeleiding en huishoudelijke hulp. Aangezien de mogelijkheden voor deze begeleiding in overvloed aanwezig zijn, helpen wij zorgbehoevenden kiezen voor de begeleider die het best bij hen past. Op deze manier helpen we jou aan een baan, en de zorgbehoevende aan een zorghulp! Let op: niet alle zorgaanvragers bij ons in het systeem hebben een PGB.  

Waarom moet ik mijn rekeningnummer opgeven?

Het opgeven van je rekeningnummer gebeurt om twee redenen: 

 1. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk jouw verdiende salaris ontvangen. Zodra wij je aan een zorgaanvrager hebben gekoppeld, geven wij dit rekeningnummer door aan de zorgzoeker. Op dit rekeningnummer ontvang je dus je loon.
 2. Daarnaast wordt dit rekeningnummer op de machtigingskaart gezet die je opgestuurd krijgt van ons, zodat we de facturatiekosten af kunnen schrijven. Zonder automatische incasso sturen wij jou een iDeal betaalverzoek voor de facturatiekosten.

We zullen nooit zomaar geld van jouw rekening afschrijven. Jouw privacy is belangrijk voor ons, dus we gaan zorgvuldig om met jouw persoonlijke gegevens. 

Welke begeleiding valt er onder het uurtarief?

Onder het tarief dat je ontvangt van de zorgaanvrager, vallen alle activiteiten die samen ondernomen worden met de zorgaanvrager en de hulp. Als je bijvoorbeeld met de zorgaanvrager naar het zwembad gaat, krijg je de uren uitbetaald die je daadwerkelijk in het zwembad bent, plus de tijd die je bij de zorgbehoevende hebt doorgebracht om het uitje te organiseren. Dit geldt ook voor huishoudelijke hulp; je krijgt datgene betaald dat je bij de zorgaanvrager doorbrengt. 

Ik werkt nu zwart voor iemand, kan ik overstappen naar jullie?

Zwart werken is onverstandig, je bent dan namelijk niet verzekerd en er zijn nergens afspraken vastgelegd. Je kunt samen met jouw werkadres naar ons overstappen.

Hoe kan ik mijn vakantie doorgeven?

Je kunt jouw vakantie doorgeven via Mijn Overzicht. In het menu waar je ook jouw open aanvragen vindt, staat een knop met 'Vakantie doorgeven'. Daar kun je jouw vakantie aangeven zodat je geen herinneringen krijgt om de urenbriefjes in te vullen.

Wat houdt de schoonmaaktraining in?

Wij helpen jou graag om een echte schoonmaakprofessional te worden. Daarom bieden wij jou een gratis online schoonmaaktraining aan. Weet jij de toets succesvol af te ronden? Dan ontvang jij direct een loonsverhoging van € 0,30! Jouw loon kan verder stijgen als je na het behalen van jouw certificaat met meerdere zorgvragers contracten afsluit. Tevens krijg je met een certificaat voorrang op nieuwe aanvragen. De schoonmaaktraining vraag minder dan een uur van jouw tijd. Een loonsverhoging is dus snel verdient.

Loonsverhoging door de schoonmaaktraining, hoe kan dat?
Door het succesvol afronden van onze gratis schoonmaaktraining ontvang jij een loonsverhoging van € 0,30 per gewerkt uur. Sluit ja na het behalen van jouw schoonmaakdiploma contracten af met meerdere zorgvragers? Dan stijgt jouw loon opnieuw.

*Dit geldt alleen voor oude aanvragen.

Financiële vragen 

Wat verdien ik met dit werk?

Het bedrag dat je bij ons verdient, verschilt per bijbaan. Zo ontvang je als huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorger, huishoudelijke oppas, oppas en boodschappenhulp € 12,50 per uur. Als ondersteunende begeleider is jouw uurloon € 11,50. Dit uurloon is je bruto uurloon. Hier gaan alleen nog facturatiekosten en eventuele belasting (inkomstenbelasting/premie volksverzekering en bijdrage zvw) van af. Als ondersteunend begeleider kun je eventueel in overleg met je zorgaanvrager afwijken van het bedrag van € 11,50 per uur, echter nooit zonder jouw toestemming.
Direct inschrijven

Worden mijn reiskosten vergoed?

Nee, de reiskosten (openbaar vervoer, benzine e.d.) worden niet vergoed. Wanneer je je bij PGBwerk.com inschrijft als werkzoeker gaan wij voor je op zoek naar werk. Dit doen we altijd bij jou in de buurt, een werkadresje zal dus nooit ver van je vandaan zijn. Je kunt dus vaak al lopend of met de fiets op je bestemming komen. Indien het reizen naar je werkadres geld kost, dien je dit altijd zelf te betalen.  

Krijg ik ook vakantiegeld?

Vakantiegeld zit inbegrepen bij het bedrag dat je gaat verdienen. Je moet alleen rekening houden met het afdragen van facturatiekosten en eventuele belasting (inkomstenbelasting/premie volksverzekering en bijdrage zvw) aan het einde van het jaar. Zolang je echter slechts een paar uur per week aan het werk bent, hoef je waarschijnlijk weinig tot geen belasting te betalen.  

Wat zijn 'sms-credits' en wat is het tarief hiervoor?

Door het kopen van sms-credits koop je tegoed in om sms-jes te kunnen ontvangen op het moment dat er een zorgaanvraag bij jou in de buurt is. Zo ben je altijd op tijd op de hoogte van een nieuwe zorgaanvraag en kun je direct reageren. Een sms kost maximaal € 0,60. Nadat je ingelogd bent op deze site, krijg je de optie om te klikken op 'sms-credits' (vijf credits = € 3, tien credits = € 5 en twintig credits = € 8,50). De sms-credits vind je onder het kopje 'profiel'. Vanuit daar ga je naar 'mijn overzicht'. Op de computer ga je vervolgens naar 'wijzig voorkeuren', voor de mobiele versie ga je naar 'mijn gegevens'.

Hoger loon door de schoonmaaktraining, hoe kan dat?

Door het succesvol afronden van onze schoonmaaktraining kan jouw facturatieafdracht dalen tot slechts 0,35 per uur. Per gewerkt uur houdt je dan maar liefst 13,50 - 0,95 = 12,55 over! Het behalen van de schoonmaaktraining in combinatie met meerdere contracten kan jouw maandloos dus laten stijgen.

Procedurele vragen 

Wat moet ik doen als ik ziek ben?

Ben je ziek en kun je hierdoor niet gaan werken, laat dit dan zo snel mogelijk weten aan je werkgever. In overleg kunnen jullie dan een afspraak maken voor een vervangende dag. Ben je langdurig ziek, laat dit dan ook weten aan de persoon voor wie je werkt. Deze kan dan bij ons een nieuwe aanvraag indienen. 

Bij wie kan ik terecht met een klacht?

Ook voor klachten staan wij graag voor je klaar. Je kunt contact met ons opnemen, zodat een medewerker samen met je kan zoeken naar een geschikte oplossing. Als je niet tevreden bent met de oplossing kun je het klachtenformulier invullen en zal de directie de klacht in behandeling nemen. 

Hoe kan ik mijn contract stop zetten?

Wanneer je jouw contract wilt beïndigen, dien je dit in overleg te doen met jouw opdrachtgever. Jouw opdrachtgever kan in zijn/haar account het contract stopzetten.
NB: Als je geen opzegtermijn afspreekt met de zorgbehoevende dan geldt de wettelijke opzegtermijn van één maand.

Wat moet ik doen als ik zwanger ben?

Als je zwanger bent, kun je hier met de zorgbehoevende afspraken over maken. Als je verwacht lang met verlof te zijn, vertel de zorgbehoevende dan dat hij of zij een nieuwe aanvraag kan doen. Je bent verantwoordelijk voor jouw werkzaamheden tijdens de zwangerschap. Voor meer informatie hierover verwijzen wij naar het UWV.

Accepteren van een zorgaanvraag 

Wat gebeurt er als ik een zorgaanvraag accepteer?

Op het moment dat je een zorgaanvraag accepteert, worden je gegevens doorgegeven aan de zorgaanvrager. Deze zorgaanvrager kan vervolgens contact met je opnemen. Jullie kunnen dan samen een gesprek plannen om met elkaar kennis te maken en al eventuele afspraken te maken. Accepteer een zorgaanvraag alleen als je echt kunt werken op de momenten die staan aangegeven en als je aan de gestelde eisen voldoet. Mocht je de zorgaanvraag wel accepteren maar toch niet aan de eisen voldoen of toch geen zin hebben, dan wordt een onkostenvergoeding van € 12,50 in rekening gebracht. Hiervan is uiteraard geen sprake als de zorgaanvrager zich terug trekt, je vanwege ziekte niet kunt of er iets dergelijks is voorgevallen. 

Inschrijven voor een bijbaan in de zorg

Kan ik voorrang krijgen bij het verlenen van huishoudelijke hulp en thuiszorg?

Nee, helaas kan dit niet. Wie het eerst reageert op een zorgaanvraag, krijgt deze toegewezen. Het is wel mogelijk je aan te melden voor de sms-functie van PGBwerk.com. Op het moment dat er een zorgaanvraag in jouw buurt is, ontvang je een sms. Hierdoor heb je meer kans als eerste op een aanvraag te reageren.

Daarnaast kun je onze gratis Hulp-in-Huis app downloaden. Zodra wij een aanvraag bij jou in de buurt beschikbaar hebben, zal de app een melding geven. Download hem voor Android of iOS

Ik reageer vaak net te laat op een zorgaanvraag. Hoe kan ik dit voorkomen?

Dat kan door je aan te melden voor onze sms-functie. Omdat wij volgens een 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'-principe werken, moet je snel reageren op een zorgaanvraag om hier kans op te maken. Door je aan te melden voor de sms-functie heb je meer kans om op tijd te reageren. Hierdoor kun je voorkomen dat je meerdere keren achter elkaar net te laat op een zorgaanvraag reageert. 

Facturatie & urenbriefje 

Hoe werkt de facturatie?

Op dit moment hanteren wij twee systemen. Vanaf half april zijn wij overgestapt naar een systeem zonder facturatieafdracht. Bij aanvragen binnen dit systeem is jouw volledige uurloon van jou, je staat niets meer af aan ons. Er zijn echter nog aanvragen uit ons vorige systeem in omloop. Bij die aanvragen is het uurloon weliswaar iets hoger, maar gelden er nog facturatiekosten. Wij vragen je om 1,25 per gewerkt uur af te dragen. Dit bedrag verandert naarmate jij meer werkervaring opbouwt. Dit gebeurt door middel van automatische incasso. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. Op onze website kun je de door jou gewerkte uren invoeren. Afhankelijk van de wensen van de zorgbehoevende gebeurt dit eenmaal per week of eenmaal per maand. Het invoeren van de uren doe je uiterlijk drie dagen na afloop van de periode. Op basis van de jouw gegevens wordt de factuur van je werkadres opgemaakt.

Ben ik verplicht gebruik te maken van het facturatiesysteem?

Ja, je bent verplicht ons facturatiesysteem te gebruiken. Er zijn verschillende redenen waarom hiervoor gekozen is:

 • Allereerst was er in het verleden nogal onduidelijkheid onder werkzoekenden en zorgzoekenden over het aantal gewerkte uren, wat leidde tot discussies tussen deze twee.
 • Ten tweede heeft het facturatiesysteem verschillende voordelen voor jou, maar ook voor de zorgzoekende. Voor jou betekent dit dat je aan het eind van het jaar in één keer kan zien hoeveel je gewerkt hebt. Verder geeft dit ook overzicht voor de zorgzoekende wat betreft het aantal uren en wanneer jij gewerkt hebt.
 • Als laatste is het gebruik van het facturatiesysteem voor ons ook handig. Er wordt per uur dat je werkt € 1,25 door ons in rekening gebracht, zodat de kosten van het systeem betaald kunnen worden. Dit bedrag verandert naarmate jij meer werkervaring opbouwt. Ook wordt hiervan reclamemateriaal betaald, waardoor er meer zorgaanvragen binnen komen. Dit is dus ook in jullie voordeel! Let op: dit bedrag is gemiddeld 8% van wat je verdient (dit percentage verschilt per baan). Bij een uitzendbureau gaat 30% tot 60% van jouw salaris naar het uitzendbureau zelf.

Kan ik van de facturatiekosten af?

Ja, voor ieder gewerkt uur betaal je ons als werkzoeker € 1,25. Dit bedrag verandert naarmate jij meer werkervaring opbouwt. Als je niet meer elke week of maand deze kosten aan ons wilt betalen, kun je er ook voor kiezen om het contract in een keer bij ons af te kopen.

Dit gaat als volgt: wij brengen dit bedrag gedurende twee jaar in rekening. Stel dus dat je tien uur per maand werkt, dan betaal je ons om het contract af te kopen: 10 × 1,25 × 24 = € 300,-.

Als je het contract af hebt gekocht, hoef je geen urenbriefjes meer in te vullen en op te sturen, daarnaast hoef je dus niet meer wekelijks of maandelijks de afdracht per gewerkt uur te betalen.

Waar kan ik mijn urenbriefje vinden op de website?

Het urenbriefje is te vinden op deze website als je bent ingelogd met je inloggegevens. Op de computer ga je naar 'mijn uren' bovenaan in de menubalk. Op de tablet of smartphone vind je deze optie in het menu.

Hoe vul ik mijn urenbriefje in?

Als je ingelogd bent op de website en je klikt op 'urenbriefje' dan zie je bij wie je allemaal werkt (dit zouden er meerdere kunnen zijn). Hierna doe je het volgende:

 • Klik op het urenbriefje bij wie je gewerkt hebt;
 • Klik op 'uren invullen' en open het urenbriefje. Hier kun je de weeknummers en de begin- en einddatum van je uitbetaalperiode (dit kan per week, per vier weken of per maand zijn) zien;
 • Controleer of de naam van de werkgever en de periode van het urenbriefje kloppen. Daaronder zie je de dag, datum, begintijd, eindtijd, pauze, totaal en de opmerkingen/locatie;
 • Vul in hoe lang je gewerkt hebt. Bij de begintijd en eindtijd vul je in wanneer je begonnen en geëindigd bent met werken. Dit doe je als volgt: je begint bijvoorbeeld om 09:00 en eindigt om 12:00. Je vult dan bij begintijd 0900 in (zonder puntjes) en je vult van bij eindtijd 1200 in (zonder puntjes);
 • Vul hierna in hoe lang je pauze hebt gehad. Als je dertig minuten pauze hebt gehad, vul je bij pauze 0030 in (zonder puntjes);
 • Als je begintijd, eindtijd en je pauze hebt ingevuld, zie je bij 'totaal' het totale aantal uren dat je die dag hebt gewerkt;
 • Bij opmerkingen/locatie kun je invullen bij welk adres je hebt gewerkt. Als je nog verdere opmerkingen hebt, kun je deze hier ook invullen (is meestal niet van toepassing).

Via onze gratis Hulp-in-Huis app kun jij overal op ieder gewenst moment de gewerkte uren invullen. Je kunt hem downloaden voor Android en iOS.

Wanneer vul ik mijn urenbriefje in?

Je vult na het werken je urenbriefje in. Voordat je bij je werkgever gaat werken, spreek je af hoe vaak je wordt uitbetaald. Dit kan bijvoorbeeld per week, per vier weken of per maand zijn. Als je af hebt gesproken om per week uitbetaald te worden, moet je elke week het urenbriefje invullen en versturen. Het invullen van het urenbriefje dien je binnen drie dagen na het aflopen van de periode te doen. 

Waarom moet ik gebruik maken van het facturatiesysteem?

Het is bij ons verplicht om gebruik te maken van het facturatiesysteem. Het facturatiesysteem heeft veel voordelen:
 • Het zorgt voor een duidelijk overzicht voor werkzoeker en zorgbehoevende over het aantal gewerkte uren;
 • In één oogopslag is te zien hoeveel en wanneer je hebt gewerkt;
 • Je krijgt een jaaropgave van ons. Dit is handig om jouw gewerkte uren door te geven aan de Belastingdienst;
 • Het zorgt ervoor dat wij gemakkelijk zien hoeveel geld wij nog van je krijgen. Je betaalt ons € 1,25 per uur, zodat wij de kosten van het systeem kunnen betalen en reclame kunnen maken om meer zorgaanvragen binnen te krijgen. Dit bedrag verandert naarmate jij meer werkervaring opbouwt. Hier heb jij dus ook profijt van! Dit bedrag lijkt misschien veel, dit maar is gemiddeld slechts 8% van je loon (het percentage verschilt per baan). Bij een uitzendbureau sta je onbewust vaak dertig tot zestig procent van je salaris af.

Wetgeving 

Hoe zit het met aansprakelijkheid?

Als werknemer heb je alle recht op een veilige werkplek. Hier moet je opdrachtgever zorg voor dragen. Voorbeelden van veilige werkomstandigheden zijn bijvoorbeeld: veilige schoonmaakmiddelen, een huishoudtrapje, schoonmaakhandschoenen enzovoort. Loop je onverhoopt toch letsel op, dan is de opdrachtgever hiervoor aansprakelijk. Dit valt onder de aansprakelijkheidsverzekering van je opdrachtgever. Vraag daarom altijd om schadevergoeding indien er sprake is van een arbeidsongeval. Je kunt gratis juridisch advies ontvangen bij Het Juridisch Loket.

Wanneer je iets kapot maakt tijdens je werk, zoals een vaas of glazen, mag de opdrachtgever hiervoor geen vergoeding eisen.

Moet ik belasting betalen?

Indien je drie of minder dan drie dagen werkt voor je werkgever, val je onder de regeling 'vrijgesteld huispersoneel'. Deze regeling omvat alle werkzaamheden die plaatsvinden in en rondom de woning. Door deze regeling kan een werknemer tot maximaal drie dagen per week bij de opdrachtgever werken, zonder dat de opdrachtgever loonbelasting en premies af moet dragen. Als hulp hoef je geen btw bij te dragen en is er ook geen inschrijving bij de KvK nodig. Wel moet je je inkomen opgeven bij de Belastingdienst. De grens van belastingvrij inkomen ligt op ongeveer € 6.500,- per jaar. Verdien je minder, dan hoef jij waarschijnlijk geen inkomstenbelasting af te dragen. 

De vrijstelling voor de loonheffing betekent niet dat je geen inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen en bijdrage zorgverzekeringswet (zvw) hoeft te betalen. Als dienstverlener dien je je inkomsten zelf aan te geven in de aangifte inkomstenbelasting. Een bijdrage zvw dient betaalt te worden via een aanslag.

Kan ik dit werk doen naast mijn huidige werk?

Dit kan prima. Denk er wel aan dat jij jouw loon zelf op moet geven bij de Belastingdienst. 

Kan ik dit werk doen met een AOW?

Met een AOW-uitkering kun je dit werk gewoon doen. Wel bestaat de kans dat jouw AOW-uitkering verandert door dit werk. Om alles te weten te komen over werken met een AOW-uitkering kun je het beste kijken op de website van Sociale Verzekeringsbank.